Wat zijn vette koffiebonen en beschadigen ze je machine?

Wat zijn vette koffiebonen en beschadigen ze je machine?

Er wordt een hoop gezegd en geschreven over vette koffiebonen en hoe schadelijk die (kunnen) zijn voor je koffiemachine. Maar zijn vette koffiebonen wel schadelijk en belangrijker, wat zijn vette koffiebonen eigenlijk, zijn er vetvrije koffiebonen en is het vet in koffiebonen ongezond?

Alle koffiebonen bevatten vet in de vorm van olie, dus nee er zijn geen vetvrije koffiebonen. Ook is het vetgehalte in een kop koffie minimaal, het Voedingscentrum rekent met 0% vet, dus het is niet direct schadelijk voor je gezondheid. (Je krijgt allang last van de caffeine tegen de tijd dat je zoveel koffie drinkt dat het vet een probleem wordt)

Wat zijn vette koffiebonen?

Vette koffiebonen zijn gebrande bonen met een glimmend laagje, dit is de olie die van nature in de boon aanwezig is en nu naar buiten komt. Hierboven kun je al lezen dat alle koffiebonen olie bevatten, hierbij is het zo dat Robusta koffiebonen een hoger vetgehalte hebben dan Arabica bonen.

Hoe vet je koffiebonen zijn hangt verder af van de branding en hoe oud de koffiebonen zijn. Misschien is het je al eens opgevallen dat donkergebrande koffiebonen meer glimmen dan light of medium roast. Dit komt doordat de koffieboon poreuzer wordt als het brandproces langer duurt, dit zorgt ervoor dat de olie makkelijker uit de boon komt.

Ook oudere koffiebonen die je (te) lang laat liggen na het branden zijn vaak glimmender, en lijken dus vetter, dan versgebrande bonen. Je kunt dit verschil heel duidelijk zien wanneer je koffiebonen uit de supermarkt vergelijkt met koffie van een kleine branderij.

Hoe voorkom je vette koffiebonen?

Vetvrije koffiebonen bestaan niet, maar als je koffiebonen wil met zo min mogelijk vet dan is het belangrijk om te kiezen voor light of medium roast, ook als je zelf de bonen brandt. En om je koffiebonen zo vers mogelijk te gebruiken, dus kies voor zelf koffie branden, of lokale branderijen en vermijdt koffiebonen uit de supermarkt die vaak al wat ouder zijn.

Zijn vette koffiebonen schadelijk voor je machine?

Nee, koffiebonen zijn niet schadelijk voor je koffiemachine. Het maakt hierbij niet uit of je een volautomatische machine gebruikt, of alleen een elektrische bonenmaler. Vette koffiebonen zijn niet schadelijker dan gewone koffiebonen, met één maar…

Omdat de olie zich tijdens het malen vermengt met de gemalen koffie blijft er vaak wel meer residu achter in de zetgroep of in het maalmechanisme. Gebruik je standaard donker gebrande koffie of bonen die al een tijdje liggen, dan is het dus verstandig om je machine iets vaker schoon te maken.

Als je jouw koffiemachine goedt onderhoudt gaat deze dus niet kapot door vette koffiebonen, maar ook de smaak van je koffie is beter als je jouw koffiemachine goedt schoonhoudt. Dus alle reden voor een extra poetsbeurt.