New year, new coffee gear: Rivers cave reversible

Toen ik nog in Nederland woonde was de Hario V60 mijn daily driver, elke ochtend begon mijn dag met een ritueel van koffiebonen malen en daarna langzaam het water over de koffie gieten tot er zo’n 300ml verse koffie op tafel stond.

Maar het formaat en de glazen karaf waren nou niet echt handig om mee te nemen op reis. Dus verving ik mijn V60 door een Aeropress. Even wennen, maar heb niets te klagen over de koffie, hier vind je een Aeropress handleiding, alleen bleef ik toch het poor-over ritueel missen.

In Kuala Lumpur vond ik bij de Daiso, een soort Japanse Action, een opvouwbare filterhouder van metaal. De bijpassende filters werden ook verkocht en het ding was goedkoop. Toch heb ik het nooit gekocht, al is een vriend van mij er nog steeds erg blij mee, en ook later in Thailand, Taiwan en Vietnam heb ik met het ding in mijn handen gestaan… en teruggelegd.

In afwachting van iets beters.

En iets beters heb ik gevonden, dus new year, new coffee gear!

Tijdens een wandeling tussen twee metrostations, om de Taipei MRT stempels te verzamelen, kwam ik langs een Tsutaya boekwinkel, waar ik naar binnen liep. De boeken waren vrijwel allemaal in het Chinees, dus daar had ik niets aan, maar ik vond er wel de Rivers Cave Reversible Coffee Dripper.

Een silicone poor over filterhouder, met aan beide kanten verschillende ribbels met een ander effect op de smaak van de koffie die je zet. Silicone is onbreekbaar en flexibel in te pakken dus dat is perfect, de Cave is stevig dus dat was een pluspunt ten opzichte van die van Daiso.

Het effect van de A en B side van deze filterhouder, plus de iets grotere hoek dan een V60, maakt het ook heel wat interessanter om te experimenteren met het zetten van koffie. Dus ik bestelde mijn new gear samen met een set Hario filter N2 omdat Rivers zelf geen filters maakt voor de Cave dripper.

Eerste ervaring met de Rivers Cave Reversible Coffee Dripper

Na 1,5 jaar alleen een AeroPress gebruikt te hebben was het even wennen om weer poor-over koffie te zetten met de Rivers Cave. Even weglopen tijdens het maken van je koffie zit er niet in. Ook het vouwen van de filter om in de Cave te passen was een uitdaging (tot ik ontdekte dat er vouw guidelines op de houder voor de Cave staan.)

Na het aanpassen van de grofheid van de gemalen koffie kwam ik wel al vrij snel tot een goede kop koffie. Waarbij het direct opviel hoe clean een poor-over smaakt in vergelijking met de AeroPress en hoe anders het mondgevoel is.

Op dit moment heb ik alleen nog de A-side van de Cave Dripper gebruikt, dus er is nog ruimte voor meer experimenteren. Los hiervan is het nog even wennen met de houder voor de Cave, die is foldable en met die vouw heb ik nog weleens gedoe tijdens het swirlen van de koffie.

Verder is mijn eerste indruk van de Rivers Cave Dripper meer dan goed te noemen, absoluut een aanwinst en een mogelijkheid om weer eens andere koffie te zetten dan alleen met een AeroPress.

De Rivers Cave Reversible Coffee Dripper is niet in Nederland te koop, dus ik kan alleen de Hario V60 als beste alternatief aanbevelen. (Of een goed excuus voor een vakantie naar Aziƫ)