Mijn koffie gear, als digital nomad

Het begon ooit met een french press, daarna kwam de 3-cup chemex en nog later een Hario V60. Eerst met een goedkope koffiemolen, daarna een beter exemplaar en toen ik wist dat ik op wereldreis zou gaan werd dit vervangen door een handmatige Hario koffiemolen.

Nu ik op reis ben is mijn koffie gear beperkt, bagagegewicht, ruimtegebrek etcetera, maar hieronder een lijst van de koffie gear die ik nog heb, of gehad heb.

Het was tijdens mijn verblijf in Thailand, op Koh Yao Noi, dat ik leerde hoe eenvoudig zelf koffie branden is.

Aeropress

Thuis in Nederland was mijn favoriete zetmethode de Hario V60, deels omdat het tijdens covid nagenoeg onmogelijk werd om aan Chemex filters te komen, maar een glazen kan en een relatief grote filter is niet zo handig in bagage.

Dus de V60 werd voor vertrek ingeruild voor een Aeropress, plastic dus onbreekbaar en relatief compact. Inmiddels is het mijn standaard zetmethode, al mis ik nog regelmatig het ritueel van poor-over koffie.

Koffie zetten in een Aeropress werkt duidelijk anders dan bij poor-over, de eerste keer vergat ik er zelfs een kopje onder te zetten. Na wat oefenen is het eenvoudig, filter natmaken, koffie in de Aeropress, water erop even roeren (of ronddraaien), een vacuum maken met de plunger en wachten tot de koffie klaar is.

Het grote voordeel is misschien wel dat deze manier van koffie zetten redelijk vergevingsgezind is. De koffie gaat er op het oog in en met wat langer of minder lang wachten kun je eenvoudig de smaak van je koffie beïnvloeden.

Hario mini slim plus koffiemolen

Een elektrische koffiemolen meenemen op reis betekent veel meer gewicht, is kostbaar in het vliegtuig, en veel meer ruimte. Dus er moest een handmatige koffiemolen komen, na wat research werd dat de Hario Mini-Slim Plus.

Nagenoeg onbreekbaar, want plastic, en ik had goede ervaringen met de Hario V60 dus ik vertrouwde het merk.

Ben na 1,5 jaar nog steeds blij met deze koffiemolen, ook al is de maling niet altijd even gelijkmatig. De brede vulopening is ideaal om koffiebonen in te scheppen, maar tijdens het malen van de bonen geeft het ook veel ruimte voor de bonen om heen en weer te schudden.

Op termijn ben ik van plan deze koffiemolen te vervangen door de VSSL Java grinder.

phin, vietnamese koffiefilter

Tijdens het tweede bezoek aan Vietnam ben ik verliefd geworden op het land en de koffie cultuur speelt daar ook een grote rol in. Vietnamese koffie, voornamelijk bestaande uit robusta bonen, is erg sterk vergeleken met de koffie die wij gewend zijn.

Lees meer over het verschil tussen Arabica en Robusta koffie.

Niet alleen de smaak van de koffie heeft mij verrast, maar ook de relaxte cultuur van urenlang op een terras zitten en koffiedrinken bevalt mij prima.

Traditionele Vietnamese koffie zet je met een phin, een metalen filter waar je fijn gemalen koffie in doet, met heet water. En daarna is het wachten tot je phin klaar is met druppen en je verse sterke koffie klaar is.

Omdat Vietnamese koffie zo sterk is wordt het vaak geserveerd met suiker, of met gecondenseerde melk.

In de video hieronder zie je hoe je koffie maakt met een phin:

How to Make the Perfect Cup of Vietnamese Coffee | Ultimate Guide to Vietnamese Coffee

Hario V60

De Hario V60 was mijn laatste aanschaf om thuis koffie te zetten en werd uiteindelijk mijn favoriete zetmethode. Ik kocht de Hario V60 starterset met glazen koffiekan, plastic filterhouder en uiteraard Hario V60 filters.

De plastic filterhouder is nog steeds mijn favoriet, het is onbreekbaar, het houdt geen warmte of kou vast zoals porselein, glas of metaal dus een perfecte neutrale basis om koffie mee te zetten.

Het duurt ongeveer 4-5 minuten om poor-over koffie te zetten met een V60 en het was mijn favoriete ochtendritueel. Koffie malen, op mn gemak koffie zetten en daarna de dag beginnen met verse koffie.

In de zomer leerde ik betere iced koffie te zetten met de V60, door een deel van het water te vervangen door ijs, waardoor je de koffie minder verdunt.

Chemex 3-cup

Omdat koffie uit een french press vrijwel altijd zorgde voor wat restant gemalen koffie onderin je kopje was ik dit al snel zat. Ik wilde iets waarmee ik handmatig koffie kon zetten zonder prut in de laatste slok.

De keuze viel uiteindelijk op de Chemex, de 3-cup variant omdat dit meestal ruim voldoende was. Een fantastisch ritueel van filter vouwen, doorspoelen, de chemex opwarmen en daarna de koffie zetten.

Het was ook de eerste zetmethode waar meer bij kwam kijken dan water over gemalen koffie gieten. Chemex koffie is nog steeds één van mijn favorieten, ook al heb ik deze tijdens covid ingeruild voor een V60.

French press

Mijn ontdekkingsreis begon met de aanschaf van een French Press, om zo zelf verse koffie te zetten met versgemalen koffie. Het is vrij eenvoudig, koffie erin, precies genoeg water om de koffie te laten bloomen en daarna bijvullen.

Even wachten… en geen pizza, maar koffie.

Toch is de french press één van mijn minder favoriete manieren van koffie maken. Vooral omdat het mij maar vrij zelden lukt om geen prut onderin mijn kopje te hebben en dus voorzichtig te moeten zijn bij de laatste slok.

Zelfs met de onderstaande video van James Hoffmann lukte het vrijwel nooit om een schone kop koffie als resultaat te krijgen.

The Ultimate French Press Technique

Melitta molino koffiemolen

Ik was nog student toen mij interesse in koffie ontstond, op dat moment deed prijs er meer toe dan kwaliteit. Dus kocht ik een goedkope blade grinder om de koffie te malen voor in mijn french press.

Slecht idee, al duurde het jaren voor ik dat leerde. Een blade grinder is het slechtste soort koffiemolen dat je kunt gebruiken. Dus toen ik dat wist werd deze snel vervangen door een burr grinder, de Melitta Molino koffiemolen.

Nog steeds niet de beste, maar wel betaalbaar en vooral ook relatief klein. Had in mijn Nederlandse studio echt geen ruimte voor een grote koffiemolen op het aanrecht.

Het was een enorme upgrade, maar de gemalen koffie was niet heel gelijkmatig en er was veel statisch (te) fijn gemalen koffie. Dit laatste kon ik oplossen door de koffiebonen wat vochtig te maken, maar het probleem van oneven gemalen koffie bleef.