Groene koffiebonen kopen

Om zelf koffiebonen te branden heb je bonen nodig, vanzelfsprekend. Maar waar je tegenwoordig overal koffiebonen kunt kopen, van generieke merken in de supermarkt, tot small batch specialty roasted coffee in je lokale koffiezaak, is het kopen van groene koffiebonen een grotere uitdaging.

Je kunt natuurlijk naar Thailand, Vietnam, Ethiopie, of een ander koffie producerend land om op de plantages bonen te gaan kopen, maar het kan makkelijker. (Al is een trip naar Thailand of Vietnam altijd een goed idee natuurlijk.)

Waar moet je op letten bij het kopen van groene koffiebonen (ook wel ongebrande koffiebonen)

Voor je een bestelling plaatst voor groene koffiebonen, of ongebrande koffiebonen, is het goed om te weten dat er online een afslankproduct met de naam groene koffie te koop is. Over het product kan ik niets zeggen, maar het zijn niet de ongebrande bonen die je zoekt om zelf koffie te branden.

Als tweede is er de kwaliteit van de groene koffiebonen. Afhankelijk van het land van oorsprong krijgt elke koffie oogst een rating mee, zoals Grade 1, Grade 2 of AA. Deze rating zegt iets over de kwaliteit van de koffiebonen en dus ook van de kwaliteit van de koffie die jij zelf gebrand hebt.

Zoals gebruikelijk komt een hogere kwaliteitsrating ook met een hogere prijs per kilo koffie, kijk dus vooral naar de balans tussen rating en prijs voor de beste koffie die jij je kunt veroorloven.

Waar koop je groene koffiebonen?

Als je in de randstad woont dan zijn er lokaal ongetwijfeld ondernemers, zoals een lokale koffiebranderij, waar je terecht kunt voor ongebrande koffiebonen. Woon je in de provincie, ik woonde zelf in ‘s-Hertogenbosch, dan is die kans een stuk kleiner. Maar! Gelukkig is er altijd nog internet waar vrijwel alles te koop is.

Een webwinkel waar je terecht kunt voor verschillende soorten groene koffiebonen, Arabica, Robusta, verschillende gradaties en een groot aantal landen van herkomst, is Fleur de Café. Je plaatst hier eenvoudig je bestelling en voor een paar euro wordt deze thuisbezorgd. Als je voor 12 uur besteld dan wordt je bestelling dezelfde dag nog verzonden.

Zelf ben ik ook wel een beetje van het gemak, lage of geen verzendkosten, etc.

Dus was ik erg blij toen ik ontdekte dat ik ook bij Bol.com terecht kon voor groene ongebrande koffiebonen van het merk Godin Coffee Roastery. Ook hier kun je uit veel verschillende soorten koffiebonen kiezen, als je geen zin hebt om zelf te branden kun je ze ook vers laten branden.

Dit allemaal met het gemak van Bol, ik ben fan!

Ook bij Simon Levelt kun je terecht voor een beperkt aanbod van groene koffiebonen. Ondanks de beperkte keuze is het grote voordeel dat je hier al kunt bestellen vanaf 250 gram, het is dus toegankelijk om het zelf branden van koffie uit te proberen.

Wat kosten groene koffiebonen?

Een zak groene koffiebonen kost gemiddeld zo’n 20 euro. Daarvoor krijg je 1 kg ongebrande koffiebonen waarmee je zelf aan de slag kunt met thuis koffiebranden. Deze prijs komt neer op 10 euro per 500 gram, wat duurder is dan je standaard gebrande Aroma Rood in de supermarkt. 

Voor die prijs krijg je wel een hogere kwaliteit koffie, kun je zelf kiezen waar jouw koffie vandaan komt en heb je de vrijheid om de voor jou perfecte roast te bepalen. Daarbij, het plezier van een hobby mag ook wat kosten toch? 😉

Bij zowel Bol als Fleur de Café kun je terecht voor een grote selectie aan koffiebonen die allemaal met een eigen prijskaartje komt. Neem dus vooral een kijkje in het assortiment en ontdek de koffie die binnen jouw budget past.

Biologische groene koffiebonen kopen

In tegenstelling tot de meeste gebrande koffie die je in de winkel koopt, hebben ongebrande koffiebonen vaak een biologische oorsprong. Dit betekent dat de bonen geteeld zijn zonder kunstmatige bemesting of chemische bestrijdingsmiddelen.

Hierdoor zijn biologische groene koffiebonen dus een duurzame keuze in vergelijking met de voorverpakte koffie die je in de supermarkt koopt.