DE BESTE CAFE’S VOOR SPECIALTY COFFEE IN TAIPEI

De beste cafe’s voor specialty coffee in taipei

Taiwan is misschien niet de eerste bestemming in Azië waar je aan denkt als het om koffie gaat. Zo is Vietnam bijvoorbeeld veel bekender om de coffee culture, vooral omdat het land ook een grote koffie producent is. Maar toch kun je in Taiwan en Taipei in het bijzonder op ontelbaar veel plekken terecht voor specialty coffee.

Inmiddels heb ik bijna een half jaar in Taiwan gewoond, waarvan 3,5 maand in Taipei en 2 maanden in Taichung. In die tijd heb ik een heel aantal cafe’s bezocht en hieronder deel ik mijn beste cafe’s voor specialty coffee in Taipei en Taichung.

First things first, voor je naar een cafe of coffee shop gaat in Taiwan is het goed om te weten dat de prijzen relatief hoog liggen. Vrijwel alle coffee shops in Taiwan houden er rekening mee dat je er gaan zitten werken of studeren en dit is doorgerekend in de prijs.

Ook komt het vaak voor dat je slechts een maximale tijd blijven, zoals 2 uur in het weekend. En/Of dat er een minimale consumptie geldt, dit vind je vaak in de kleinere coffee shops.

1. Peloso coffee Roasters, taipei

Peloso Coffee Roasters in Zhongzheng district vind je vlak bij de Taipei Botanical Garden. Het is de nummer 1 op deze lijst omdat het voor mij een speciaal café is, en niet alleen vanwege de goede koffie. De eerste keer dat ik hier kwam was om te schuilen voor een spontane tropische regenbui die losbarstte terwijl ik de botanische tuinen bezocht.

Vlak voor sluitingstijd was ik nog steeds van harte welkom om te schuilen en een beetje op te drogen. Peloso coffee roasters bezoek je niet alleen voor de fantastische koffie, maar ook voor het vriendelijke personeel en de uitgebreide kennis van koffie en zetmethoden.

Bezoek Peloso Coffee Roasters

2. The Coffee Belt, taipei

The Coffee Belt in Wanhua district was de eerste specialty coffee shop die ik bezocht toen ik in Taipei kwam. Het is een klein minimalistisch cafe een paar straten van Wanhua train station, toch is het bekend genoeg om door veel mensen bezocht te worden.

Het is aan te raden om te reserveren, iets wat als toerist niet zo eenvoudig is, want het kan zijn dat er geen plek meer is door het beperkt aantal stoelen. Heb je wel een plek, dan kun je kiezen uit een groot aantal verschillende specialty coffees, thee en lichte snacks.

Mijn favoriet is de lemon americano, een iced coffee met bruiswater en citroensap. Een frisse combinatie om op een warme dag mee af te koelen, of om even te schuilen tijdens een typhoon day wanneer het buiten met bakken uit de hemel komt.

Bezoek The Coffee Belt

3. Fika Fika coffee, Taipei

Fika Fika coffee is een kleine keten van specialty coffee shops in Taipei en mijn favoriete locatie was in het Eslite Xinyi warenhuis. Hier kon je koffie drinken met uitzicht op Taipei 101, of zonder uitzicht als het heel hard regent, maar helaas is dit warenhuis inmiddels gesloten en daarmee ook deze vestiging van Fika Fika.

Een stukje verder in een shopping mall tegenover de A13 Apple Store vind je wel een grote vestiging van Fika Fika coffee, waar je ontspannen kunt genieten van goede koffie en een groot aantal verschillende roasts. Ook de taartjes zijn erg populair, al heb ik die zelf overgeslagen.

In de A13 vestiging heb je helaas geen fantastisch uitzicht, het zit in de kelder van een shopping mall.

Bezoek Fika Fika Coffee

4. Twin Brothers Coffee, Taipei

Twin Brothers Coffee, net achter het Taipei Main station, bezoek je misschien nog wel meer voor de huisgemaakte kaneelbroodjes dan alleen voor de coffee. Opvallend hier is dat de koffie niet alleen goed is, maar voor Taipei ook best wel betaalbaar, helaas zijn de kaneelbroodjes dat niet.

Bij Twin Brothers geldt een limiet van maximaal 2 uur, wat niet zo vreemd is want het cafe is onwijs populair en daardoor vaak meer dan vol. Bij binnenkomst word je verwelkomd door de geur van versgebakken cinnamon buns en direct links van de voordeur vind je koffiebonen om zelf mee naar huis te nemen.

Wil je Nederlands eten na je koffie? Vlakbij Twin Brothers Coffee vind je het Poffertjes Cafe.

Bezoek Twin Brothers Coffee

5. JOMO Coffee Roaster, Taipei

JOMO Coffee Roaster ontdekte ik tijdens mijn tweede verblijf in Taipei, een heel eind buiten het centrum in Neihu district. JOMO staat voor Joy Of Missing Out en de vestiging die ik bezocht was een piepklein cafe, direct naast een wasserette op loopafstand van waar ik verbleef.

Zo klein als de coffee shop is, je kunt er kiezen uit alle standaard koffies, maar ook uit een groot aantal hand poor-overs van bonen met originele namen zoals “17 years old today” en “Blue Monday”. Het ligt misschien een beetje uit de standaard route, maar het is absoluut de moeite waard.

Een bezoek aan Jomo Coffee Roaster is ook goed te combineren met het bezoeken van Dahu Park of één van de vele mountain trials in die omgeving. (Die allemaal minder bekend en minder druk zijn dan de Elephant Mountain trial)

Bezoek JOMO Coffee Roaster

6. Gutta Books & Coffee, Taipei

In Tamsui district, een ander uiteinde van Taipei vind je Gutta Books & Coffee. Zoals de naam al doet vermoeden, een coffee shop in een kleine boekwinkel. Een cafe wat je moet kennen om het te vinden, aan de straat is er namelijk alleen een trap naar de eerste etage en niets wat doet vermoeden dat er een café zit.

Eenmaal boven kom je in een kleine lichte boekwinkel terecht, met een paar tafels om te genieten van frisse light roasted coffee en een uitzicht over de Tamsui river. De koffie is goed, de eigenaar is vriendelijk en de boeken zijn interessant, alleen wel in het Chinees.

Wil je deze coffee shop bezoeken, stap dan op de Red-line naar Tamsui station, vanaf daar is het een klein stukje lopen over de boulevard voor je voor de trap staat.

Bezoek Gutta Books & Coffee

7. Asakawa Studio, Taichung

Toen ik terugkeerde naar Taiwan verbleef ik 2 maanden in Taichung, een provinciestad halverwege de noordkust van het eiland. Asakawa Studio bevond zich aan het eind van de straat en was dus vooral een gelukstreffer, al heb ik in die twee maanden nog regelmatig ruziegemaakt met de onvoorspelbare openingstijden.

Check dus eerst Google maps of het café vandaag wel echt open is voor je er naartoe gaat, en helaas is zelfs dat geen garantie dat je niet voor een gesloten deur staat.

Als het cafe wel open is dan tref je een Japans ingerichte coffee shop met een jonge barista die absoluut weet wat hij doet. Hij kan heel veel vertellen over de verschillende koffiebonen, ook in het Engels, en uiteindelijk liet ik hem op basis van mijn smaakvoorkeur zelf de koffiebonen uitkiezen.

Wat soms hele verrassende resultaten opleverden, waaronder hele fruitige iced coffees. Volgens de reviews zijn kaneelbroodjes ook een aanrader, en ze zien er altijd fantastisch uit, maar ik heb ze zelf overgeslagen.

Bezoek Asakawa Studio