Brewing Guide: De beste koffie zetten met een AeroPress

Brewing Guide: De beste koffie zetten met een AeroPress

Toen ik op het vliegtuig stapte heb ik ook mijn Hario V60 ingeruild voor een AeroPress en dat is nu al maanden de manier waarop ik elke ochtend mijn koffie maak. Een AeroPress is eenvoudig mee te nemen, de plastic versie is nagenoeg onbreekbaar, het is makkelijk schoon te maken en je hebt er weinig voor nodig.

Koffie zetten met een AeroPress is eenvoudig, maar er zijn een aantal tips om het makkelijker te maken, om je koffie beter te maken en om ongewenste koffie slurry in je kopje te voorkomen. Hieronder neem ik je mee in hoe ik de beste koffie zet met een AeroPress.

Wat heb je nodig?

  • 15 gram gemalen koffie (ongeveer zo grof als zeezout)
  • AeroPress
  • AeroPress filter papier (of metaal)
  • Een koffiemok waar je AeroPress op past
  • 230 gram water

Koffie zetten met een Aeropress in 7 stappen:

Stap 1: Vul je waterkoker met water en laat dit koken. Terwijl je waterkoker zijn werk doet haal je de AeroPress uit elkaar, doe de papieren filter in de filterhouder en doe de plunger (het deel met de rubberen dop) in de brew chamber ongeveer tot het cijfer 4.

Plaats de AeroPress dan met de brew chamber naar boven op het aanrecht, of een vlakke ondergrond. Ik gebruik de “inverted method” met mijn AeroPress.

Stap 2: Verwarm de AeroPress voor met heet water en gebruik heet water om de papieren filter nat te maken. Hiermee voorkom je koffie met de smaak van papier. Doe hierna de gemalen koffie in de AeroPress.

Stap 3: Schud voorzichtig met je AeroPress om de koffie te verdelen, start een timer en begin met het vullen van je brew chamber met water. Zorg ervoor dat alle gemalen koffie nat wordt, het kan hierbij helpen om eerst een kleine hoeveelheid water toe te voegen en je AeroPress voorzichtig te schudden. (Zelf draai ik meestal mijn AeroPress tijdens het vullen met water om zo het water beter te verdelen)

Stap 4: Vul de AeroPress volledig met het hete water en roer voorzichtig in de koffie. Als het goed is dan geeft de timer nu maximaal 30 seconden aan.

Stap 5: Doe de filterhouder met natte filter op je AeroPress, en wacht tot je timer 1 minuut en 5 seconden aangeeft. Zorg ondertussen dat je koffiemok klaarstaat.

Afhankelijk van je persoonlijke smaak, en de gebruikte koffiebonen, kun je ook langer wachten. Te lang wachten geeft over-extraction en smaakt niet prettig, maar dit is een kwestie van uitproberen.

Stap 6: Zet je AeroPress met de filterhouder naar beneden op je koffiemok. Druk daarna in de volgende 30 seconden stevig, maar voorzichtig, het water (inmiddels koffie) door de filter in je mok tot je de AeroPress zacht hoort sissen. Zodra je dit hoort weet je dat je AeroPress leeg is.

Druk niet te hard, dit kan ervoor zorgen dat het water aan de zijkant van de filterhouder omhoog komt, waardoor je koffie minder goed smaakt en je het risico loopt op gemalen koffie in je kopje.

Stap 7: Draai de filterhouder van je AeroPress, pas op die is nu heet, en druk de koffie “puck” naar buiten boven een prullenbak. Spoel alle onderdelen schoon en geniet van je versgezette kop koffie.